Benodigde vaccinaties en medicatie

Omdat we naar een tropisch land reizen, moeten we diverse vaccinaties gaan halen.

Bij een vaccinatie krijg je (een deel van) een bacterie of virus via een naald ingebracht. Het lichaam maakt daarna antistoffen aan, waardoor je de ziekte zelf niet kunt krijgen of er veel minder last van hebt. De injecties worden meestal gegeven in de bovenarm, maar als je meer dan twee vaccinaties nodig hebt, kan het gebeuren dat je de injectie in je bovenbeen- of bilspier krijgt. De meeste inentingen geven een bescherming van bijna 100%.

Op onderstaand kaartje is te zien voor welke landen het DTP vaccin wordt aangeraden.

DTP kaart

Difterie

Difterie is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie. Het komt in Westerse landen vrijwel niet meer voor, maar in sommige ontwikkelingslanden nog wel. In de jaren negentig was er een epidemie in de voormalige Oostblok-landen, doordat de vaccinatiecampagnes niet meer goed werden uitgevoerd na de ineenstorting van de Sovjet-Unie. De ziekte wordt overgebracht via hoesten. Verschijnselen zijn koorts, keelpijn en hangerigheid. Soms ontstaan er vliezen in de keel waardoor iemand zelfs kan stikken.

Tetanus

Tetanus, ook wel “kaakklem” genoemd, wordt veroorzaakt door een bacterie die vooral in aarde en straatvuil zit. De ziekte is altijd dodelijk zonder behandeling. Symptomen zijn stijfheid in de buurt van de geïnfecteerde wondjes en spierkrampen, vaak ook in de kaakspieren, vandaar de naam kaakklem. De bacterie komt in alle landen voor, ook in Nederland.

De injectie die je soms bij de huisarts of op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis krijgt als je een wondje hebt gehad is het tetanusvaccin. Als je gevaccineerd bent hoef je in de 10 jaar erna geen injectie meer tegen tetanus. Als je gevaccineerd bent voor DTP voorkom je dat je in het buitenland een injectie voor tetanus krijgt als je een wondje oploopt.

Polio

Polio is een virusziekte die van ontlasting naar de mond en soms ook via hoesten wordt overgebracht. Het heet ook wel kinderverlamming, hoewel de meeste mensen die besmet zijn met het poliovirus nauwelijks iets van de ziekte merken.

Polio komt nog steeds voor in Afrika, Zuid-Amerika en Azië.

Hepatitus A

Hepatitis A is een zeer besmettelijke virusinfectie die een ontsteking van de lever veroorzaakt. Het virus verlaat het lichaam via de ontlasting. Wanneer een met hepatitis A besmette persoon na toiletbezoek de handen niet goed wast, kan het virus terecht komen op bijvoorbeeld handdoeken, kranen en deurklinken.

Op onderstaand kaartje is te zien voor welke landen het Hepatitus A vaccin wordt aangeraden.

Hepatitus A

Tyfus

Tyfus en paratyfus zijn acute infecties die worden veroorzaakt door de Salmonella bacterie. Men raakt ermee besmet door drinken van besmet water of besmette melk, en in stedelijke gebieden zijn voedselhandelaren vaak dragers. De bacillen bevinden zich in de fecaliën en urine van besmette personen. Mensen raken besmet na het eten van voedsel of het drinken van water dat in aanraking is geweest met iemand die tyfus heeft, of door drinkwater dat verontreinigd is met bacteriën.

Op onderstaand kaartje is te zien voor welke landen een inenting tegen Tyfus wordt aangeraden, als je er langer dan 2 weken verblijft.

Tyfus

Malaria

Malaria is de meest voorkomende ernstige infectieziekte waar reizigers mee te maken kunnen krijgen. Elk jaar nemen duizenden mensen de ziekte mee terug naar Europa. Wereldwijd zijn meer dan 200 miljoen mensen besmet met malaria. Malaria komt voor in de (sub)tropen en wordt veroorzaakt door malariaparasieten die door een muggenbeet het lichaam kunnen binnendringen. Muggen die malaria overbrengen steken tussen zonsondergang en zonsopgang.

Mosquito

Omdat malaria dodelijk kan zijn, wordt in risicogebieden bescherming door malariatabletten aanbevolen. Hoe voorkom je zo veel mogelijk dat je gestoken wordt? De muggen die malaria overbrengen steken vanaf zonsondergang en het advies is dan ook om bedekkende kleding te dragen en onbedekte huiddelen in te smeren met muggen werende middelen (DEET). Daarnaast raadt men aan om de (slaap)kamers vrij van muggen te houden, bijvoorbeeld door de airco aan te hebben en te slapen onder een klamboe.

Malaria

Dit bericht werd geplaatst in Voorbereiding en getagged met , , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s